FREŠO: Chceme presadiť, aby mohli byť novo začaté čierne stavby rýchlo zbúrané

13.07.2012 Kežmarok

Kežmarok 13. júla (TASR) – Predseda Strany demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany (SDKÚ-DS) Pavol Frešo dnes spolu s poslancom Národnej rady SR Viliamom Novotným (SDKÚ-DS) navštívili podtatranský región. „Je tu 28%-ná nezamestnanosť, takže práve tá je tu problém číslo jeden, my sa budeme snažiť tento problém riešiť tak, že budeme podporovať malých živnostníkov a malé podniky, aby nekrachovali, aby sme im uľavili a potom zamestnanosť rástla,“ uviedol Frešo.

Ďalší problém sú čierne stavby, ktoré v obciach pod Tatrami masívne existujú. Frešo chce tento problém riešiť podaním návrhu zákona do Národnej rady SR, aby sa zamedzilo výstavbe objektov na cudzích pozemkoch. „Dávame návrh zákona, ktorý umožní, aby po 1. októbri každá novo začatá čierna stavba mohla byť rýchlo zbúraná,“ vysvetľuje Frešo. Verí, že tento návrh zákona podporia aj socialisti.

„Tieto návrhy budeme dávať vždy znovu a znovu, pretože táto tematika je veľmi pálčivá, dotýka sa ľudí, ktorí žijú v týchto regiónoch a predkladané riešenia môžeme ešte dnes v národnej rade neschváliť, ale o pol roka sa k nim budeme musieť vrátiť,“ upozornil spolupredkladateľ návrhu zákona Viliam Novotný. Podľa neho starostovia obcí, v ktorých sú osady, a teda aj čierne stavby, takýto návrh zákona vítajú. Mnohí z nich však tvrdia, že je potrebné riešiť nie iba búranie čiernych stavieb, ale aj to, čo bude následne s ľuďmi, ktorí si ich chceli postaviť.

„Ten prvý krok je, že zastavíme ďalšiu stavbu na cudzích pozemkoch, tie ďalšie kroky budú predmetom následného rokovania. Ak sa zhodneme na tomto prvom kroku, ten ďalší bude neskôr jednoduchší,“ uzavrel Frešo.
 

Vyberte región